Tarieven niet-gecontracteerde zorg

Heeft uw zorgverlener geen contract met ons? Dan kan de vergoeding uit uw basisverzekering of aanvullende verzekering lager zijn dan wanneer u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Soms krijgt u zelfs helemaal niets.

Bekijk welk bedrag u vergoed krijgt

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg 2025
Vergoeding niet-gecontracteerde zorg 2024
Vergoeding niet-gecontracteerde zorg 2023
Vergoeding niet-gecontracteerde zorg 2022

Controleer of u recht heeft op het vergoedingsbedrag

Het bedrag voor niet-gecontracteerde zorg krijgt u niet zomaar. Hier zijn regels voor. Deze staan in de polisvoorwaarden en in ons vergoedingenoverzicht. Hierin staat ook of u een eigen risico of eigen bijdrage moet betalen. 

Houd er rekening mee dat bij niet-gecontracteerde zorg:

  • u altijd vooraf toestemming aanvraagt bij gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast moet de niet-gecontracteerde leverancier aan regels voldoen. Deze regels vindt u in het  Reglement Hulpmiddelen 2025 (pdf).
  • u de rekening eerst aan uw zorgverlener betaalt. Daarna stuurt u de rekening naar ons.
  • u bij een niet-gecontracteerde apotheek alleen een vergoeding krijgt voor de geneesmiddelen van de voorkeursfabrikanten op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2025 (pdf). Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat en of u dat van de voorkeursleverancier krijgt afgeleverd.
  • u bij een niet-gecontracteerde zorgverlener minder vergoed krijgt. Kiest u voor een zorgverlener waar wij geen afspraken mee hebben gemaakt? Dan vergoeden wij 75% op basis van het gemiddeld gecontracteerd tarief.
  • u bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut en oefentherapeut Cesar/Mensendieck, voor zorg uit uw aanvullende verzekering, minder vergoed krijgt. Wij vergoeden dan maximaal 50% van het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Ervaart u een hinderpaal/belemmering om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan?

Goed om te weten: wilt u naar een zorgverlener zonder contract? Maar vindt u het bedrag dat u zelf moet betalen een belemmering om naar deze zorgverlener te gaan? Dan is er mogelijk sprake van een hinderpaal. U kunt bij ons een verzoek indienen om de lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg te verhogen. Geef dan via het klachtenformulier aan dat u een beroep doet op het hinderpaalcriterium en waarom u vindt dat er in uw situatie sprake is van een belemmering. We vertellen u binnen 4 weken of wij een hogere vergoeding kunnen bieden.

De voordelen van gecontracteerde zorg

Wij hebben met een groot aantal zorgverleners, zorginstellingen en leveranciers afspraken gemaakt. Hier heeft u voordeel van:

  • De rekening vergoeden wij helemaal, als u daar volgens de polisvoorwaarden recht op heeft.
  • De gecontracteerde zorgverleners werken volgens de door ons gestelde kwaliteitseisen.
  • U hoeft de rekening niet vooraf te betalen. De gecontracteerde zorgverlener stuurt de rekening direct naar ons.
  • Wij maken afspraken met de door ons gecontracteerde zorgverleners over de toegang en bereikbaarheid van zorg. We geven per zorgsoort kort aan wat voor afspraken dat zijn. En wat u van onze gecontracteerde zorgverleners kunt verwachten.

Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk zorgverleners te contracteren

Het kan voorkomen dat wij geen afspraken met een zorgverlener maken. Bijvoorbeeld als een zorgverlener niet wil of kan voldoen aan de afspraken die wij met hen willen maken over kwaliteit, patiëntveiligheid en prijs.

Wat is een gemiddeld gecontracteerd tarief?

Voor de berekening van het gemiddeld gecontracteerd tarief wordt uitgegaan van het gemiddelde van alle contracten of van het basistarief of standaardtarief voor de reguliere prestaties uit de Zorgverzekeringswet, zoals bij fysiotherapie. Omdat er geen zicht is op de kwaliteit van de geleverde zorg door niet-gecontracteerde zorgaanbieders, wordt er aan de opslagen (toeslagen) voor kwaliteit geen waarde gehecht.

Ook interessant