Inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage is een verplichte afdracht aan de Belastingdienst. Met dit bedrag betaalt de overheid de helft van de zorgkosten van alle verzekerden in Nederland. Zo blijft de zorgpremie betaalbaar.

De inkomensafhankelijke bijdrage betaalt u vaak vanzelf

Ontvangt u loon, pensioen of uitkering? Dan hoeft u vaak niets te doen. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage voor u betaalt. Of omdat de bijdrage op uw nettoloon of uitkering wordt ingehouden. De Belastingdienst ontvangt zo vanzelf het verschuldigde bedrag.

Soms ontvangt u een aanslag

Heeft u andere vormen van inkomen? Zoals alimentatie, winst uit uw bedrijf, of bent u freelancer? Dan krijgt u een aanslag van de Belastingdienst. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van uw situatie en de vorm van inkomen. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel u betaalt hangt af van uw inkomen

De inkomensafhankelijke bijdrage is een percentage van uw inkomen. Het percentage is afhankelijk van uw situatie. Daarnaast is er een maximum bepaald. De totale inkomensafhankelijke bijdrage verschilt dus per persoon. Bekijk een compleet overzicht op de website van de Belastingdienst.

Bent u zelf werkgever? Lees op de website van de Belastingdienst wat de inkomensafhankelijke bijdrage voor u betekent.

Ook interessant