Klantervaring kinderwens

Chantal werkt op een kinderdagverblijf. Daar geniet ze elke dag van de kinderen om haar heen. Ze droomt ervan om samen met haar man Bram een gezin te hebben. Tot nu toe is dat niet gelukt. Zij zijn gestart met in-vitro fertilisatie (IVF) waarbij er geen embryo’s overblijven.

Overgebleven embryo's? Nog nooit bij stilgestaan.

Chantal heeft een innemende, vrolijke lach. Maar als ze vertelt over de nog onvervulde kinderwens zie je de pijn erachter. 'Bram en ik ontmoetten elkaar toen ik 20 was. 3 jaar later zijn we getrouwd. We hoopten er op om binnen niet al te lange tijd een kindje te hebben rondhuppelen. En als er nog een paar zouden volgen, leek ons dat alleen maar leuk. Maar ik werd niet zwanger. In het begin stonden we er nog niet zo bij stil. Na anderhalf jaar betrapte ik me erop dat ik er toch ongerust over was. Bram stelde voor om een afspraak te maken met de huisarts. Gewoon voor de zekerheid.

De huisarts stelde ons veel vragen en deed onderzoeken. We werden voor verder onderzoek doorgestuurd naar een gynaecoloog. Er bleek een lichamelijke oorzaak te zijn. Een operatie volgde. Er was weer kans dat ik op een natuurlijke manier zwanger kon worden. De hoop wakkerde aan. Maar de maanden verstreken. Ik probeerde te genieten van de mooie dingen in het leven. En van de kinderen op mijn werk. Dat viel niet altijd mee. Uiteindelijk gingen we weer de medische molen in. Er werd ons IVF geadviseerd. Bram wilde daar graag mee beginnen. Hoewel hij wist dat het geen makkelijke tijd werd. Ik wist het niet. Bij mij speelde de gedachten door mijn hoofd: ‘Heeft God soms andere bedoelingen met ons leven? Is IVF wel de juiste manier?' Ik wilde Bram niet teleurstellen. Dat zorgde voor veel onzekerheid en een zoektocht naar antwoorden. Mijn moeder wees me op de  De christelijke | Vertrouwensarts. Ik heb een gesprek aangevraagd en werd teruggebeld door Alie Hoek-van Kooten. Ik vond het fijn dat zij medische kennis heeft en ook christen is. Ze begreep mijn worsteling. Ze nam Bram en mij mee in een gesprek over de keuzes. En vertelde dat het bij De christelijke zorgverzekeraar mogelijk is om te kiezen voor IVF waarbij er geen embryo’s overblijven. We hadden er eerlijk gezegd niet eens over nagedacht dat er embryo’s over zouden kunnen blijven. Laat staan over het invriezen of vernietigen ervan. Dat was een ‘eyeopener’ voor ons.

We zijn inmiddels gestart met de IVF-behandeling. Het geeft mij rust dat we gekozen hebben voor IVF op een christelijk verantwoorde manier. Ik ben blij dat ik bij een christelijke verzekeraar zit. Niet dat ik daar bewust voor gekozen heb. M’n ouders zaten er al en ik ben daar toen ook ‘blijven hangen’. Nu ervaar ik zeker de meerwaarde. En dat wil ik graag delen.'

Om privacy redenen leest u geen namen van de echte personen.


Ook interessant