IVF en ICSI

Hoe ver ga je als je een kindje wilt krijgen? Welke keuzes zijn er? Wanneer begint het leven eigenlijk? Het zijn vragen die u kunt hebben rondom zwanger worden. Zeker als dat niet op een natuurlijke manier lukt.
Wij geloven dat God de waarde ziet van ieder leven. En dat het leven begint bij de bevruchting. In een bevruchte eicel liggen de unieke erfelijke eigenschappen al vast. Het is het begin van de ontwikkeling als mens. Ook dit prille leven verdient bescherming. Bij standaard IVF en ICSI kunnen er bevruchte eicellen overblijven en vernietigd worden. Dit willen we voorkomen. Daarom vertellen we u graag meer over de keuzes die er zijn.

Bij standaard IVF en ICSI kunnen er embryo’s overblijven

Bij IVF worden de zaadcellen en eicellen bij elkaar gebracht. Als er een bevruchting is, gebeurt dit spontaan. Er kunnen dan meer bevruchtingen zijn. Bij ICSI wordt er een zaadcel in een eicel gebracht, vaak gebeurt dit bij 2 eicellen tegelijk. Omdat een meerlingzwangerschap meer risico’s geeft, wordt er vaak 1 bevruchte eicel teruggeplaatst. Er kunnen bevruchte eicellen overblijven. De bevruchte eicellen die niet meer kunnen worden gebruikt, worden in de medische wereld restembryo’s genoemd. Als je een embryo ziet als (beginnend) leven, heeft het woord restembryo’s iets negatiefs. Voor de duidelijkheid gebruiken we dit woord wel.

Restembryo’s en overgebleven embryo’s voorkomen? Het kan

Embryo’s die overblijven en van goede kwaliteit zijn, kunnen ingevroren worden en later worden teruggeplaatst. Soms worden ingevroren embryo’s vernietigd. Bijvoorbeeld bij een scheiding, ziekte, overlijden of bij te veel embryo’s. U kunt daarmee voor lastige keuzes komen te staan. U kunt dit voorkomen.

Laat 1 eicel per keer bevruchten

Hoe dat werkt? Met hormonen wordt het aanmaken van eicellen gestimuleerd. Via een punctie worden de eicellen uit het lichaam gehaald. Bij IVF wordt 1 eicel met de zaadcellen samengebracht. Bij ICSI wordt er bij 1 eicel een zaadcel ingebracht. Een bevruchte eicel wordt ingebracht.

Laat onbevruchte eicellen invriezen

De behandeling waarbij per keer 1 eicel wordt bevrucht is intensief en zwaar. Bij elke poging is opnieuw stimulatie en punctie van eicellen nodig. Een optie is om de eicellen die bij de punctie overblijven in te vriezen voor een volgende bevruchtingskans. Wij vergoeden het invriezen.

Er zijn voor- en nadelen aan deze manier

Het voordeel is dat er geen ingevroren embryo’s zijn. Een ander voordeel is dat het opnieuw bevruchten en terugplaatsen van ingevroren eicellen nog valt binnen een poging. Een nieuwe poging start namelijk vanaf de punctie. Het nadeel is dat de kans van slagen kleiner is per keer. Bij IVF speelt ook mee dat het bevruchten van een ontdooide eicel lastig is. Dan is er ICSI nodig.

Tip: Praat over uw medisch ethische vragen

Hoe ver willen en kunnen we gaan bij een kinderwens? Waar ligt de grens? Hoe ver laten we de slagingskans meewegen? Heeft u zulke vragen? Leg ze in gebed aan God voor. Praat erover met De christelijke | Vertrouwensarts. Bezoek ook onze pagina Zwanger worden.

Afspraken ziekenhuizen

U kunt naar elk ziekenhuis waarmee wij afspraken hebben voor uw Principe Polis of Principe Polis Budget. Het ziekenhuis moet wel een vergunning hebben voor IVF en ICSI.

De ziekenhuizen waarmee wij afspraken hebben, vindt u in de Zorggids

In de Zorggids vindt u alle ziekenhuizen. Hier ziet u ook of het ziekenhuis een vergunning heeft voor IVF. Wilt u IVF of ICSI waarbij er geen embryo’s overblijven? Lees dan eerst nog even verder.

Wilt u IVF of ICSI waarbij er geen embryo’s overblijven?

Houd er dan rekening mee dat niet alle ziekenhuizen deze manier van behandelen actief aanbieden. Dit komt doordat deze manier van behandelen meer tijd kost, omdat er per keer 1 eicel wordt ontdooid en bevrucht. Wat kunt u doen?

  • U kunt uw behandelend arts zelf vragen naar de mogelijkheden;
  • U kunt De christelijke | Zorgcoach bellen om dit voor u na te vragen: 071 308 38 89;
  • U kunt kiezen voor een ziekenhuis dat sowieso ervaring heeft met deze behandeling.

Een aantal ziekenhuizen hebben ervaring met christelijk verantwoorde IVF en ICSI

Hiermee bedoelen we IVF en ICSI waarbij er geen embryo’s overblijven. Zij hebben ook ervaring met het invriezen van eicellen. De lijst is niet compleet, maar samengesteld op basis van klantervaringen.

Principe Polis

Principe Polis Budget

Wilt u christelijk verantwoorde IVF of ICSI?

Vraag uw huisarts om deze wens op de verwijzing te zetten. Het ziekenhuis kan dan beter bepalen welke arts u het beste kan helpen.

Hulp bij het kiezen? Bel De christelijke | Zorgcoach: 071 308 38 89

Met de service De christelijke | Zorgcoach helpen wij u bij het kiezen van een ziekenhuis.

Informatie behandeling

Lukt het niet om zwanger te raken? Dan kan er veel op u af komen. Wij vertellen u graag in het kort over dit proces en de behandelingen. Uw huisarts of gynaecoloog kan u meer vertellen en uw vragen hierover beantwoorden.

De huisarts en gynaecoloog doen onderzoek

Vaak start uw huisarts met enkele onderzoeken en advies. Raakt u na 12 maanden onbeschermde gemeenschap niet zwanger? Dan stuurt de huisarts u door naar de gynaecoloog voor een medisch onderzoek.

  • Is er geen eisprong? Met hormonen kan dit worden gestimuleerd.
  • Zijn er lichamelijke problemen? U hoort of (eerst) een operatie of behandeling nodig en mogelijk is.
  • Zijn er onvoldoende zaadcellen? Met een ICSI-behandeling kan de zaadcel in de eicel worden gebracht. De verder behandeling is gelijk aan IVF.
  • Kan de zaadcel niet bij de eicel komen? Met een IVF-behandeling kunnen de zaadcellen en eicellen bij elkaar worden gebracht.

Is er geen reden te vinden waarom u niet zwanger wordt?

Is er geen reden te vinden waarom u niet zwanger wordt? Of wilt u die onderzoeken nog niet? Dan kunt u ervoor kiezen om een natuurlijke vruchtbaarheidsmethode te volgen: Sensiplan of FertilityCare.

IVF en ICSI starten met een hormoonbehandeling

Normaal rijpt er elke maand 1 eicel in de eierstokken. Via hormonen wordt geprobeerd om meer eicellen te laten rijpen. Om straks grotere kans te hebben op bevruchting. Via een punctie worden de eicellen uit de follikels gezogen. Een follikel is een eiblaasje gevuld met vocht met daarin de eicel.

Daarna volgt de IVF of ICSI behandeling

Er wordt beoordeeld of het sperma van de man geschikt is voor IVF. Als dat zo is, levert de man zijn sperma in. De goede zaadcellen worden uit het sperma gehaald. Bij IVF worden de zaadcellen en eicel(len) bij elkaar gebracht in een glazen schaaltje of reageerbuisje met kweekvloeistof. Als deze samensmelten, noemen we dat een bevruchting. Een bevruchting gebeurt bij IVF spontaan. Bij ICSI wordt er geholpen door een zaadcel in een eicel te brengen. Het schaaltje wordt in een kweekstoof gedaan op lichaamstemperatuur. De bevruchte eicel kan zich gaan delen. Als de bevruchte eicel zich goed deelt en ontwikkelt, vormt zich een embryo.

Bij gebruik van meer eicellen kunnen meer embryo’s ontstaan

Doordat bij IVF de bevruchting spontaan plaatsvindt, kunnen er meer zaadcellen en eicellen samensmelten. Bij ICSI kunnen bij meer eicellen tegelijk zaadcellen worden ingebracht. Als u wilt voorkomen dat er embryo’s overblijven, kunt u met het ziekenhuis afspreken om 1 eicel tegelijk te bevruchten. De andere eicellen kunnen worden ingevroren. Bij ‘Afspraken ziekenhuizen’ ziet u welke ziekenhuizen hier ervaring mee hebben. Als er geen samensmelting is, kan de man opnieuw sperma inleveren. Er wordt een eicel ontdooid. Een zaadcel kan moeilijk door de wand van een ontdooide eicel heen komen. Daarom wordt de zaadcel ingebracht in de eicel (ICSI).

Een embryo wordt in de baarmoeder geplaatst

Vaak wordt er 1 embryo geplaatst. Een zwangerschap ontstaat als een embryo zich innestelt in de baarmoederwand. Als het zich verder ontwikkelt, kan het embryo verder uitgroeien.

Vergoeding

Via de linkjes hieronder leest u wat wij vanuit welke verzekering vergoeden. Ook ziet u wat de voorwaarden zijn, zoals de leeftijdsgrens van 43 jaar voor IVF. Goed om te weten: Houd bij vergoedingen vanuit de basisverzekering rekening met uw eigen risico. En bij medicijnen betaalt u mogelijk een wettelijke eigen bijdrage.

Onderzoek

Nieuwe beoordeling door andere arts

Vruchtbaarheidsmethode Sensiplan of FertilityCare

Medische behandeling

Hulp en nazorg

Bekijk alle vergoedingen

Hulp en nazorg

Zwanger willen worden, de teleurstellingen, de keuzes, behandelingen … Het brengt veel spanning met zich mee. U hoort dat misschien ook van andere stellen. Lees welke informatie en hulp er is.

Deel uw ervaringen of lees deze van andere stellen

Er zijn veel stellen die hetzelfde meemaken als u. Lees eens de ervaring van Chantal en Bram. Vraag in uw omgeving of via uw kerk of er een forum is waar u in gesprek kunt.

Vraag de mening van een andere arts

Twijfelt u over de voorgestelde behandeling of aan de diagnose door uw arts? Dan kunt u dit voorleggen aan een andere arts die hierover zelf een mening vormt. Dat heet een second opinion.

Vraag De christelijke | Vertrouwensarts om met u mee te denken

Er is medisch gezien veel mogelijk. Is alles christelijk gezien verantwoord? Misschien komt u er niet uit. Stel uw vragen gerust aan De christelijke | Vertrouwensarts.

Zoek hulp bij het verwerken van uw verdriet

Praat erover, zoek hulp via een maatschappelijk werker, pastoraal werker of psycholoog. In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor psychosociale hulp.