Naar betere gezondheid en sterkere relaties
Waarom wil een verzekeraar inspireren voor jezelf en anderen te zorgen?
Jos: We zijn weliswaar een zorgverzekeraar, maar zouden we ook niet een beetje een gezondheidsverzekeraar moeten of mogen zijn? We leven in een tijd waarin we het beter hebben dan ooit en tegelijk lijden we meer dan ooit. Onder eenzaamheid, mentale problemen, burn-out, depressie, verbroken relaties. Raar, toch? Het leven kán zo anders zijn. Zeker als je, net als wij, gelooft dat God het goede met ons voor heeft. Hoe kun je geloof en gezondheid aan elkaar verbinden, vroegen we ons af.
Nicole: Die vraag heeft onder meer geleid tot de lancering van twee programma’s: 'Geloof en gezondheid' en 'Sterke relaties', beide kosteloos te volgen voor klanten én niet-klanten. Ze hebben al veel deelnemers geholpen echt iets te veranderen in hun gezondheid en relaties.
Laten we eerst kijken naar 'Geloof en gezondheid'. Wat houdt dat in?
Jos: Het is een programma dat kennis, tips en uitdagingen op het gebied van geloof en gezondheid biedt. Het gaat over ‘gewone’ elementen als bewegen, voeding en ontspanning, maar we besteden óók aandacht aan je geest, je gedrag in relatie tot je omgeving en aan bezieling. Deelnemers krijgen het online programma per e-mail toegestuurd en halen eruit wat voor hen op dat moment past.
Els: Jos vroeg of ik wilde meewerken aan een podcastserie en een boekje wilde schrijven. Ze tonen allebei dat je bij de term 'gezondheid' niet alleen aan je lichamelijke kwaliteiten moet denken, maar ook aan je mentale en geestelijke conditie. Het gaat om een kracht van binnenuit, die van bovenaf gevoed wordt.
Wat is de kern van het programma?
Els: Ik vind de holistische benadering mooi. Je bent veel meer dan je vitaminepilletje, zal ik maar zeggen. Het programma heeft je hele welzijn op het oog: je lichamelijke, mentale én geestelijke gezondheid. De lijn naar God toe vind ik essentieel. Die kun je niet vervangen door wat dan ook. Je kunt nog zulke grote idealen hebben, maar die zijn allemaal menselijk en feilbaar. God is een verhaal aan het schrijven met deze wereld en daar mogen wij een onderdeel van zijn. Hij wil jou en mij daarbij inschakelen, zodat we van betekenis mogen zijn. Dat laatste kan dus ook als je lichamelijk of mentaal wat mankeert. Al beland je in een rolstoel, Gods licht doorgeven in deze wereld kan altijd. Dat staat haaks op de moderne gedachte dat je jezelf moet bewijzen, dat je moet concurreren met anderen en met jezelf. Zo heeft God het absoluut niet bedoeld!
Wat kunnen mensen doen om gezond te blijven of te worden?
Els: Richt je op de hele mens en niet op één aspect zoals je lichamelijke gesteldheid. Focus je op je verbondenheid met God, met de wereld, met mensen die Hij op je pad plaatst. Jos: Wees een beetje vriendelijk én een beetje hard voor jezelf. Dus: als je weet dat je iets moet doen, zie dat dan onder ogen en als het niet lukt, probeer het opnieuw. Bij God is er ook altijd een nieuw begin. Bekijk jezelf en anderen met die mildheid.
En dan 'Sterke relaties'. Wat heeft dat programma met gezondheid te maken?
Nicole: Goede relaties hebben effect op meerdere gebieden: relationeel, psychisch en lichamelijk. Als je ziek bent, herstel je bijvoorbeeld beter wanneer je een partner hebt die voor je zorgt. Als christelijke zorgverzekeraar vinden wij het hebben van goede relaties daarom belangrijk. Bovendien sluit het aan bij onze waarden trouw, liefde en vergeving.
Wat houdt het programma precies in?
Petra: Het is een online portal waarop mensen kunnen vinden waar ze staan en wat ze nodig hebben op relatiegebied. Denk aan thema’s als geloof, communicatie, hechting en seksualiteit. De site is geschikt voor mensen met vastgelopen relaties die op zoek zijn naar wegwijzers en voor mensen met een goede relatie die daarin verder willen groeien. Nicole: Het aanbod is laagdrempelig: webinars, werkboekjes, podcasts, een online relatieprogramma, gespreksvragen en info over relatietherapie en -cursussen die we vanuit de aanvullende polissen vergoeden. We hopen dat bij deelnemers de vonk weer overslaat, zodat ze verbinding zoeken en weer samen door kunnen.
Hoe groot is de nood in relaties?
Nicole: Eén op de drie huwelijken strandt. En dat is in christelijk Nederland niet veel anders. Samengestelde gezinnen gaan nóg vaker uit elkaar. De nood is echt enorm.
Wat moet je als eerste doen als je problemen in je relatie ervaart?
Petra: Dat aangeven bij je partner. Zeg: 'Ik vind het niet lekker lopen, wat vind jij?' Als de problemen nog niet zo ernstig zijn, is er veel wat je zelf kunt doen: een marriage course volgen, samen een goed relatieboek lezen, de relatiekaartjes van De christelijke zorgverzekeraar aanvragen. Pas als je vastzit in een patroon of als er zaken als ontrouw spelen, kom je er vaak zelf niet meer uit. En is het verstandig dat je hulp gaat zoeken.
Wat kun je als christelijke therapeut dan voor meerwaarde bieden?
Petra: Je snapt thema’s als schuld en schaamte beter. Je begrijpt wat een echtscheiding veroorzaakt in families, maar ook in persoonlijk geloof en de gemeente. Je snapt vragen als: mag ik van God scheiden, mag ik voor mezelf kiezen, wat is Gods wil? In mijn werk probeer ik een hamer of zaag in de hand van de Bouwer te zijn. Ik loop een stukje met mensen mee op de weg naar herstel. Ik wil hun graag tonen wie ze zijn en wie ze kunnen worden. Dat ze pas vooruit kunnen als ze in de achteruitkijkspiegel kijken.
Wat hebben jullie zelf van het programma geleerd?
Nicole: Dat een relatie niet vanzelfsprekend is, maar onderhouden moet worden. Vergelijk het met een apk – waarom zou je relatie níét zo’n periodieke check waard zijn?
Petra: Ik vind het mooi dat 'Sterke relaties' zich richt op herstel en niet op eigenbelang. Het wil partners helpen om eerder over relatieproblemen te praten, eerder met elkaar aan het werk te gaan en eerder hulp te vragen als ze er niet uitkomen. Als het programma daaraan bijdraagt, ben ik blij. Ik heb zo vaak cliënten bij me gehad, bij wie ik dacht: hadden jullie maar veel eerder aangeklopt!