Mensen willen zorg die aansluit bij hun identiteit

Staan voor de beschermwaardigheid van het leven. Samen realiseren van christelijke zorg en hulp. Inspireren om voor jezelf en de ander te zorgen. Op die pijlers rust De christelijke zorgverzekeraar. In een drieluik worden ze belicht. Vandaag deel 2: Jaap van der Meiden (docent-onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede en systeem- en contextueel therapeut), Marian Ruitenberg (directeur-bestuurder van Stichting De Vluchtheuvel) en Wim van Rossum (accountmanager bij De christelijke zorgverzekeraar) over het realiseren van christelijke zorg en hulp.

‘Samen’ realiseren van christelijke zorg en hulp... om welke partijen gaat het dan?

Wim: Als christelijke zorgverzekeraar vergoeden we algemene en christelijke zorg. Om christelijke zorg te kunnen vergoeden maken we afspraken met zorg- en hulpverleners die van vanuit hun christelijke identiteit zorg verlenen. Met hen trekken we samen op om goede, christelijke zorg aan onze klanten te bieden.

Wat is ‘christelijke’ zorg eigenlijk precies?

Wim: Er bestaat geen christelijke bril, fysiotherapie of hartoperatie. Maar daar waar geloof raakt aan zorg en gezondheid heeft christelijke zorgverlening wel degelijk een meerwaarde. Denk aan het begin van het leven. Zo hebben wij afspraken met een aantal ziekenhuizen gemaakt voor in vitro fertilisatie –voor ivf-behandelingen waarbij er geen sprake is van overgebleven restembryo’s– en een vergoeding om zwanger te worden via natuurlijke vruchtbaarheidsmethodes. Sterke relaties, hechte gezinnen, die vinden we ook belangrijk. Daarom vergoeden wij vanuit al onze aanvullende verzekeringen relatietherapie. Zo zijn we steeds aan het kijken waar wij extra zorg kunnen inkopen en regelen die een meerwaarde voor onze verzekerden hebben.

Marjan: Als het goed met je gaat, denk je niet snel na over de vraag of je je bij een christelijke verzekeraar wilt verzekeren. Maar als er zorgen komen, persoonlijke of in het gezin, ziet men opeens toch verschillen.

Wim: Klopt. Uiteindelijk is de vraag die je elkaar binnen christelijk Nederland moet stellen: vinden we het belangrijk dat er christelijke zorg en hulp blijft bestaan?

Wie op zoek is naar christelijke hulp kan kijken op ikzoekchristelijkehulp.nl. Wat is dat voor site?

Jaap: Het idee ervoor ontstond bij mij toen ik in 1984 als maatschappelijk werker in de Betuwe werkte. Ik kwam regelmatig mensen tegen die aarzelden om professionele hulp te vragen, omdat ze iemand zochten die hun geloofsovertuiging snapte. Ik kreeg vaak de vraag: ‘Weet jij een christen-hulpverlener in de buurt?’ Dus begon ik op papier contactgegevens van hulpverleners te noteren. Rond 2002 raakte ik hierover in gesprek met De christelijke Zorgverzekeraar, het toenmalige Pro Life, dat zeer enthousiast was en de lancering van de site (financieel) ondersteunde. En dat doet ze nog steeds. Als ik terugkijk, ben ik heel dankbaar: de site is en blijft een belangrijke bron voor mensen die christelijke hulp zoeken.

Marian: We merken inderdaad dat cliënten die via de site bij De vluchtheuvel terechtkomen, heel bewust voor ons kiezen. Ze willen graag dat hulp en zorg bij hun identiteit aansluiten. Dat de hulpverlener begrijpt dat cliënten bijvoorbeeld op zondag twee keer naar de kerk gaan.

Jaap: ‘Om ervoor te zorgen dat de hulpverleners op de site én goede én christelijke zorg aanbieden, werken we met het ‘Certificaat Christelijke Zorg’. Daarmee laat de zorgaanbieder zien professionele kwaliteit te kunnen bieden. Hij is bijvoorbeeld aangesloten bij een beroepsvereniging, beschikt over een klachtrechtreglement en heeft een gecertificeerde opleiding in de hulpverlening gevolgd.’

Wat maakt de hulpverlening bij De Vluchtheuvel herkenbaar christelijk?

Marian: Dat begint al in de wachtkamer. Bezoekers vinden er gesprekskaartjes van De christelijke zorgverzekeraar. Ze mogen die meenemen en doen dat ook. Daarnaast liggen er bladen als de Gezinsgids en Terdege. In de gesprekskamer staat vaak een passende Bijbeltekst op het whiteboard, die aanleiding kan zijn voor een mooi gesprek. Geloof en hulpverlening gaan hand in hand.

Wim: Mooi om te horen dat die relatiekaartjes gebruikt worden. We zijn steeds op zoek naar dit soort handvatten op het gebied van geloof en zorg en werken daarbij graag samen. Neem het programma Work Balance, dat De Vluchtheuvel heeft ontwikkeld en dat wij ondersteunen: het biedt onlinecoaching aan medewerkers van organisaties die zich afvragen of ze wel goed in hun vel zitten en of de werkplek bij hen past. Er loopt nu een proef op enkele reformatorische scholen.

Hoe ziet de toekomst van de christelijke zorg in Nederland er volgens jullie uit?

Marian: Ik denk dat we elkaar steeds meer nodig zullen gaan krijgen en dat het daarom goed is dat we elkaar opzoeken, elkaar kennen en samenwerken indien mogelijk. In het stimuleren van die samenwerking zie ik ook een belangrijke taak voor De christelijke zorgverzekeraar weggelegd.

Jaap: We moeten elkaar als christelijke zorgorganisaties inderdaad versterken. Ik wil eraan toevoegen dat we ook moeten denken aan de vele christelijke zorgverleners in seculiere ondernemingen. Laten we met z’n allen hulpverleners blijven die ‘een aangename reuk verspreiden’ om het Bijbels te zeggen. Of we dat nou doen vanuit een seculiere of een christelijke instelling.

Wim: Ook in de toekomst zal het zorgen voor goede christelijke zorg en hulp een belangrijke pijler voor ons blijven. We blijven dus in gesprek met de christelijke zorgsector, support bieden en nieuwe initiatieven steunen. Daarbij is de kwaliteit van zorg onze eerste prioriteit. Aandacht voor geloof is daar een belangrijk onderdeel van.