Het gezin als oefenplek voor ruzie
Steeds weer dezelfde ruzie
Na een ruzie is het belangrijk om erop terug te komen. Dan kun je je gevoelens uiten en sorry zeggen. Maar, wat nou als dat niet lukt? Of als het niet gebeurt. Dan worden ruzies alleen maar groter. Je hebt dezelfde ruzies steeds weer. Misschien vraag je je af: wat gebeurt er toch steeds?! Maar ook: hoe komen we hieruit?
Een stapje terug doen
Als een onderwerp steeds weer ruzie wordt is het goed een stapje terug te doen. Even afstand te nemen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook een hulpmiddel inzetten. Eén van die hulpmiddelen zijn de Friendshipcards; 52 prachtig gekleurde kaarten die je de verschillende stappen van een ruzie laten zien.
Stap 1: Gevoelens
Welk gevoel roept de ruzie of het meningsverschil op? Voel je je verdrietig, heb je pijn of ben je boos? Of ben je juist blij of zelfverzekerd?
Stap 2: Gedrag
Gedrag kun je verdelen in ‘slechte acties’ en ‘goede acties’. Slechte acties maken de ruzie groter, geven iemand anders de schuld of schelden anderen uit. Goede acties zijn bijvoorbeeld: in de schoenen van een ander gaan staan, een oplossing proberen te vinden en tijd maken voor elkaar.
Stap 3: Goedmaken
De laatste stap is goedmaken en vergeving. Soms is het heel moeilijk om sorry te zeggen. Maar het is zo belangrijk om dat te kunnen doen. Te vertellen aan elkaar dat je een fout hebt gemaakt. Op één van de kaarten in het spel staat: we zijn het erover eens dat we het niet eens zijn. Want ook dat kan!
Een beetje extra hulp
Op de voorkant van elke kaart staat een interessante tekening die kinderen helpt te praten over de ruzie. Op de achterkant van elke kaart staan vragen die ouders en kinderen helpen begrijpen wat er gebeurt. Dit maakt de kaarten makkelijk te gebruiken voor kinderen én ouders.
De Friendshipcards maken kinderen emotioneel sterk
Ze leren:
- praten met anderen
- emoties herkennen en benoemen
- gevoelens accepteren
- grenzen aangeven ‘goede acties’ maken en ‘slechte acties’ uit de weg gaan
- benoemen wat er bij anderen gebeurt