Je baan verliezen

Een rouwproces bij het verliezen van een baan wordt nogal eens onderschat. Een geliefde krijg je niet terug en ook gezondheid wordt niet altijd hersteld. Maar een nieuwe baan, die vind je wel weer. Er wordt vaak makkelijk gezegd: ‘Joh, de banen liggen voor het oprapen. Komt wel goed.’ Daarmee is er het gevaar dat het verdriet niet erkend wordt.

Je werk is onderdeel van je leven 

Wat vaak wordt vergeten, is dat werk een groot deel van ons leven uitmaakt en we vaak onze identiteit eraan ontlenen. Het is een stuk van wie je bent. En als je baan wegvalt, valt er dus een stukje van jezelf weg. Je voelt je aan de kant gezet, afgedankt, terwijl je je met hart en ziel hebt ingezet. Dat maakt je boos, gefrustreerd en verdrietig. Hoe meer betrokken je bij je baan was, hoe groter het rouwproces zal zijn.

Drie fases

Rouwen om werk gaat volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Herman de Mönnink in drie fases: bewustwording, afscheid nemen van het oude leven en het opbouwen van een nieuw leven. Het is belangrijk om de boosheid en het verdriet te durven voelen. Daarna moet je loskomen van je werkzame leven en de situatie accepteren. Dat maakt de weg vrij om weer vooruit te kijken.

Verlies

Het is belangrijk om daar de tijd voor te nemen. Je verliest namelijk in één keer heel veel: structuur, doel in je leven, zingeving, contact, inkomen, een positie in de maatschappij. Maar werk geeft als het goed is ook waardering, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het verliezen van werk kan je het gevoel geven dat je niet meer meetelt. Het kan je onzeker maken: Doe ik er nog wel toe? Is er iets mis met mij? Heb ik wel genoeg vaardigheden? Of angstig: vind ik ooit wel weer (een leuke) baan? Hoe ga ik het financieel redden?

Het is makkelijk om het verdriet voor jezelf te houden

Uit schaamte. Of door het idee dat dit verdriet niet zo heftig mag zijn. Maar erover praten lucht op. Over wat je gaat missen aan je werk, waarom het je zo raakt en wat dit voor jou en eventueel je gezin betekent. Door bewust daarbij stil te staan en te realiseren wat je verliest, kom je bij je gevoel. Dan kun je uitpluizen wat er voor jou mee verbonden is en hoe het voelt dat dat jou nu ontvalt.

Wat nu?

Als je je baan verliest, is het belangrijk zoveel mogelijk in je werkritme te blijven. Zorg voor invulling van je dag. Zoek naar dingen die belangrijk voor je zijn en besteed daar tijd en aandacht aan, zodat je niet in een gat valt. Nieuw werk zoeken is belangrijk, maar ga niet te snel. Een keuze maken waar je later spijt van krijgt, brengt je ook niet veel verder. Denk in kleine stappen en stel haalbare doelen op.