Wat heeft u nodig om gezond oud te worden?

Gezond oud worden. Met zo min mogelijk kwaaltjes en ziekten. Kan dat eigenlijk wel? Als we om ons heen kijken, lijkt het van niet. Toch is er hoop! Er valt veel te leren van de mensen in de blauwe zones. Ook al staan ze er zelf misschien niet bij stil, ze leven volgens Bijbelse gezondheidsprincipes! Rosaline Ratering McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen, geeft informatie en handige tips.

Blauwe zones zijn gebieden op aarde waar sterke mensen wonen

Mensen uit de blauwe zones worden vaak 100 jaar of ouder, in goede gezondheid. U vindt ze onder andere in Italië, Japan en Zweden. Nederlanders krijgen gemiddeld rond het 50e jaar te maken met gezondheidsproblemen. En dan is het soms lastig om een fijn en prettig leven te hebben. Voor steeds meer van ons zijn gezondheidsproblemen ‘normaal’ geworden. Maar eigenlijk is het niet normaal.

Wat kunt u leren van de mensen uit de blauwe zones?

De mensen in de blauwe zones leven op een manier zoals God het heeft bedoeld. Ze zorgen goed voor zichzelf, voor elkaar en voor de schepping. Ze worden niet gemotiveerd door geldzucht of persoonlijke doelen. Ze hebben niet of nauwelijks last van ziekmakende stress. In de blauwe zones is er Balans met een hoofdletter.

Een gezondere leefstijl: rommel eruit, gezonde dingen erin

Rommel eruit, gezonde dingen erin kunt u gebruiken voor lichaam, ziel en geest. U bent gelukkig nooit te oud om te leren. En met een gezonde levensstijl kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Want narigheid voorkomen is altijd beter dan genezen. 

In 7 stappen naar gezonde(re) voeding 

  1. Vraag uzelf bij alles wat u eet en drinkt af: is dit vulling of is dit voeding? Maak bewuste keuzes. 
  2. Eet volwaardige voeding. Dat is voeding waar geen stoffen uit gehaald zijn of stoffen toegevoegd zijn. De Eetmeter van het Voedingscentrum kan u hierbij goed helpen. 
  3. Eet zo veel mogelijk pure, onbewerkte, streekgebonden voeding.
  4. Wilt u een stap verder gaan? Voor geestelijke en lichamelijke gezondheid? Word dan bijvoorbeeld parttime vegetarisch (‘flexitariër’). Begin met 1 dag in de week. Bouw uit naar 2 of 3 dagen in de week. Vegetarisch eten kan ook, maar let erop dat u voldoende vitamine B12 binnenkrijgt.
  5. Eet minimaal 1 x per week vette vis zoals zalm of makreel. 
  6. Eet veel groenten (minimaal 250 gram per dag) en fruit (2 stuks per dag, met vezels).
  7. Drink elke dag 1,5 á 2 liter water. Pas op met alcohol en drink zo min mogelijk frisdrank.

De meeste invloed op uw gezondheid heeft u zelf

Minstens de helft van alle gezondheidsproblemen komt door een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het goede nieuws is dat u zelf een positieve invloed op uw gezondheid kunt uitvoeren. Zoals de mensen in de blauwe zones dat vanzelf al doen. In Engeland is een onderzoek gedaan onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar. Dit onderzoek laat zien dat mensen tot wel 14 jaar langer kunnen leven als zij:

  • niet roken
  • genoeg bewegen
  • gezond eten
  • weinig tot geen alcohol drinken 

Mensen die zich hier streng aan houden, overlijden minder vaak aan hart- en vaatziekten. 

 

Gratis e-book

Rosaline Ratering McDonald (57) is de oprichtster van opleidingsinstituut Gezond & Weldoen voor christencoaches en leefstijlcoaches. Op haar website gezondeleefstijlcoach.nl kunt u gratis haar e-book ‘De 12 basics voor een gezonder leven’ downloaden.
Download e-book
 

Ook interessant