Anders dan anderen
Denk op tijd na over de woonplek van uw kind als het nu thuis woont
Als u en uw kind ouder worden, komt de vraag: ‘Wie zorgt er voor mijn kind als ik het niet meer kan?’ Het is belangrijk dat u erover nadenkt waar uw kind dan kan wonen. Dit is een proces dat moet rijpen bij de ouders. Het roept ook vaak schuldgevoel op. Bespreek dit met anderen. Bijvoorbeeld andere gezinsleden.
Kies iemand die namens uw kind beslissingen neemt als uw kind dit zelf niet kan
Het kan zijn dat uw kind al onder toezicht staat van iemand anders. Vaak komt het ook voor dat u als ouder tot nu toe de beslissingen neemt over uw kind. En namens uw kind praat. Wat als u zelf oud geworden bent en het niet meer lukt? Dan is het belangrijk dat iemand die taken van u overneemt. Bijvoorbeeld een familielid. En dat u dit nu alvast regelt.
Zorg voor een netwerk van familie, vrienden en kennissen
Ook op oudere leeftijd heeft iemand met een verstandelijke beperking een netwerk nodig. Ouders en naaste familieleden zijn een belangrijk onderdeel van dat netwerk. Maar wat als die wegvallen? Daarom is het belangrijk dat ook jongere familieleden deel uit maken van dat netwerk. Ook leden van de kerkelijke gemeente en vrijwilligers kunnen hier van betekenis zijn.
Laat regelmatige bezoeken aan (huis)arts doorgaan
Iemand met een geestelijke handicap heeft niet altijd meer gezondheidsproblemen dan een ander. Maar het kan wel. Regelmatige controle bij bijvoorbeeld een AVG-arts (arts speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking) is belangrijk. Houd ook achteruitgang op mentaal gebied in de gaten. Vaak begint het proces van dementie bij mensen met een geestelijke handicap eerder dan bij anderen. Zeker bij mensen met het syndroom van Down is dat zo. Het is belangrijk om vroeg de tekenen te herkennen. Dat geldt trouwens ook voor het herkennen van tekenen van depressie.
Nuttig de dag doorbrengen
Op oudere leeftijd is het soms lastig om op het werk of de dagbestedingslocatie te komen. Dit is een plek buiten het huis waar iemand meedoet aan activiteiten. Veel woningen kiezen er in dat geval voor om binnen de woning dagbesteding te bieden. Zo hoeft de bewoner de deur niet meer uit. En is er toch een goede invulling van de dag.
Bekijk of er hulpmiddelen nodig zijn
Soms is het nodig een ergotherapeut om hulp te vragen. Een ergotherapeut is expert in het adviseren over hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een traplift, een rollator of een tillift. Om hulp te krijgen van een ergotherapeut hoeft u niet eerst langs de huisarts.
Onderzoek of de plek waar uw kind of familielid woont nog geschikt is
Wat als iemand met een verstandelijke beperking meer zorg nodig heeft tijdens het ouder worden? Dan is de plek waar hij of zij woont misschien niet meer geschikt. Vaak woont iemand al lange tijd op dezelfde plek. In het begin misschien zonder gezondheidsproblemen. Maar als iemand steeds meer hulp nodig heeft, kan het zijn dat de woonplek niet meer passend is. Het is belangrijk dat u op tijd begint met zoeken naar een nieuwe woonplek.
Bij het ouder worden, wordt de wereld kleiner. De meeste mensen met een verstandelijke beperking genieten van kleine dingen in hun wereld. Ook hebben zij soms meer tijd nodig dan andere mensen. ‘Verveling’ of ‘de muren komen op mij af’ lijkt bij de meesten niet in hun woordenboek te staan. We moeten dan ook niet de neiging hebben om het voor hen in te vullen. Laat iemand gelukkig zijn, ook in zijn kleiner geworden wereld.
Ook interessant
- Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
Onderzoek of zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) mogelijk is - Machtiging voor informatie
Regel toestemming om informatie te delen